Ekonomi

Temsilciler Meclisi komitesi Çin’e ABD yatırımlarını sınırlamayı hedefliyor

Temsilciler Meclisi’nin Çin konulu özel komitesinin başkanı, Cumhuriyetçi Temsilci John Moolenaar, bugün komitenin öncelikli odak noktasının ABD’nin Çin’e yaptığı yatırımları sınırlayacak mevzuatı ilerletmek olduğunu açıkladı. Önerilen kısıtlamalar, Amerikalı yatırımcıların farkında olmadan Çin ordusunu veya insan hakları ihlallerini, özellikle Sincan’daki Uygur azınlığına yönelik iddia edilen muameleyle ilgili olanları desteklemesini önlemeyi amaçlıyor.

American Enterprise Institute’de yaptığı konuşmada Moolenaar, ABD fonlarının Amerikan değerlerine ve ulusal güvenlik çıkarlarına aykırı faaliyetlere katkıda bulunmamasını sağlamak için “dışa dönük yatırım rejimi” kurmanın aciliyetini vurguladı. Bu mevzuatın önemini, “Aslında kendi sonumuzu finanse ediyoruz” diyerek vurguladı.

Moolenaar’ın sözcüsü, “soykırım” ifadesinin Sincan’daki duruma atıfta bulunduğunu doğruladı. ABD ve diğer Batılı ülkeler, ABD’nin soykırım olarak nitelendirdiği insan hakları ihlalleri nedeniyle Çinli yetkililere yaptırımlar uyguladı. Çin hükümeti bu iddiaları defalarca reddetti ve söz konusu yerleri dini aşırılıkla mücadele etmeyi amaçlayan mesleki eğitim merkezleri olarak nitelendirdi.

Çin’e ABD yatırımlarına kısıtlamalar getirme yönündeki önceki girişimler zorluklarla karşılaştı. Benzer bir önlem, 2022’de yürürlüğe girmeden önce Chips Act’ten çıkarıldı. İlave olarak, Ağustos 2023’te Başkan Joe Biden, Hazine Bakanlığı’na belirli sektörlerdeki Çin kuruluşlarına yapılan yatırımları yasaklama veya sınırlama yetkisi veren bir yürütme emri yayınladı. Bu emrin uygulanmasına yönelik kurallar Temmuz ayında önerilmesine rağmen, bunlar henüz sonuçlandırılmadı ve Hazine Bakanlığı durumları hakkında henüz yorum yapmadı.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’ın mevzuatın yıl sonundan önce hazır olmasıyla ilgilendiği bildiriliyor. Ancak ofisi bu konuda herhangi bir yorum yapmadı.

Çin’in Washington Büyükelçiliği, Moolenaar’ın açıklamalarıyla ilgili yorum taleplerine henüz yanıt vermedi. Gelişmekte olan yasama çabaları, ABD’nin Çin ile finansal ilişkilerinin karmaşıklığını ele almak için Kongre’de önemli bir hamle olduğunu gösteriyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.


Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu